U kunt contact met ons opnemen via de gegevens die genoemd staan onder “Contact”.

In oktober 2023 heeft demissionair minister Hugo de Jonge een kamerbrief gestuurd waarin hij instructie geeft voor de aanscherping van de voorkeursvolgorde zon, beter bekend als de Zonneladder.

De Zonneladder heeft verschillende treden, die de voorkeur voor zonneparken aangeven. Bovenaan de Zonneladder staat zon op dak en onderaan zon op landbouwgrond. De bovenste treden van de zonneladder zijn echter niet voldoende om de gehele opgave te realiseren. De gemeente heeft dus ook zonneparken nodig om haar doelstellingen te realiseren.

In de brief staan afspraken, maar dit is juridisch niet bindend. Het is nu aan provincies om de afspraken uit deze brief om te zetten naar beleid. In de brief staat dat projecten in een vergevorderd stadium nog doorgang kunnen vinden onder de oude regelgeving. De provincie Noord-Brabant heeft aangegeven een brede overgangsregeling op te zullen zetten.

Het project Zonnepark Bleekseweg loopt al lange tijd. Er is een positief besluit op het principeverzoek (naar aanleiding van de tender) en het participatietraject is ook al lang geleden in gang gezet. Dit project zal dus onder de overgangsregeling vallen, waardoor de brief geen impact hierop geen invloed heeft.

Vanuit de omgeving kwam de vraag naar het afsluiten van zonnepanelen van het stroomnet bij een te hoog voltage als gevolg van een tekort aan netcapaciteit, en op welke manier het zonnepark hier invloed op zou uitoefenen. Dit is een vraag voor Enexis omdat zij het elektriciteitsnet in de omgeving beheren, maar desondanks hebben we geprobeerd hier een antwoord op te geven. De voltageproblemen zijn het gevolg van een gebrek aan capaciteit op elektriciteitsnet.

Tijdens de bijeenkomst hebben we aangegeven dat voor het zonnepark reeds een netaansluiting was gereserveerd. Dit verdient wat toelichting. Voor de aansluiting van het zonnepark hebben wij een reservering aangevraagd bij Enexis en staan wij op de wachtlijst totdat het elektriciteitsnet is uitgebreid. Het zonnepark kan worden aangesloten wanneer er weer capaciteit op het elektriciteitsnet beschikbaar is. Wanneer de capaciteitsproblemen worden opgelost, zou ook het voltageprobleem opgelost moeten zijn. Voor meer detail en vragen over dit onderwerp kunt u zich het beste direct wenden tot Enexis.

De panelen komen op een maximale hoogte van 2,46 meter te staan. De onderhoogte is 80cm. Op die manier is het mogelijk schapen te laten grazen onder de panelen, en het land dus dubbel te gebruiken. Daarnaast zijn hogere panelen beter voor de bodem en de ecologische situatie, omdat meer licht de grond bereikt.

Het hekwerk bestaat uit ruwe houten palen en een wijdmazig gaas, en is hetzelfde type dat Staatsbosbeheer gebruikt. Het hekwerk is zo’n 2 meter hoog.

Alternatief is het mogelijk om een hekwerk van houten latten te gebruiken, om (delen van) het zonnepark nog verder af te dichten.

Het doel is het hekwerk niet zichtbaar te laten zijn. Daarom worden op de meeste plaatsen planten en bomen geplant. Ook is het mogelijk het hekwerk te laten begroeien met klimplanten.

Een hek is nodig om diefstal en vernielingen van de zonnepanelen zoveel mogelijk te voorkomen en is een eis van de verzekeraar van het zonnepark.

Principe akkoord

De gemeente beoordeelt het eerste concept van het plan. Wanneer dit akkoord is kan een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Dit proces is doorlopen tijdens de gemeentelijke tender-procedure.

Overleg belanghebbenden

Door persoonlijke gesprekken, een inloopavond en reacties via deze website kan er door omwonenden en andere geïnteresseerden meegepraat worden over de landschappelijke inpassing en het ontwerp van het zonnepark. Dit kan bijvoorbeeld zijn over het afschermen of juist zichtbaar maken van het park, maar ook over de indeling, de aanleg van de inrit of de wensen voor ecologische verbeteringen bij het zonnepark. Het doel is om de invloed op de omgeving zo klein mogelijk te houden. Samen met een landschapsarchitect wordt gekeken naar de (technische) mogelijkheden.

Ook zullen gesprekken worden gevoerd over de financiële participatie. Deze gesprekken lopen door tijdens en na de vergunningaanvraag.

Vergunningaanvraag

De gemeente bekijkt of het plan voldoet aan alle gestelde eisen. Ook worden afspraken gemaakt over financiële participatie en ontmanteling. Als alles compleet is wordt de aanvraag ontvankelijk verklaard. Daarna wordt het plan zes weken ter inzage gelegd. Tijdens deze periode kan iedereen zienswijzen indienen, die vervolgens moeten worden beoordeeld. Wanneer alle zienswijzen zijn behandeld (en eventuele aanpassingen in het plan zijn doorgevoerd), geeft de gemeente een verklaring van geen bedenkingen af. Hierna wordt de vergunning toegekend. Het gaat om een tijdelijke vergunning voor 25 jaar.

SDE subsidie aanvraag

Het ministerie van Economische Zaken subsidieert duurzame energieprojecten met de SDE++ subsidieregeling. Uit de SDE++ worden de eerste 15 jaar na oplevering de stroominkomsten van zonne-energie projecten aangevuld, zodat projecten rendabel geëxploiteerd kunnen worden. Er is jaarlijks een nieuwe subsidieronde, meestal in het najaar.

Bouwfase

Zodra de financiering geregeld is en alle contracten met leveranciers gesloten zijn, dan kan de bouwfase beginnen.

De bouw van het zonnepark zal zo’n vier tot zes maanden duren. Tijdens deze periode worden verschillende bouwstadia doorlopen, zoals het plaatsen van het hekwerk en het aanleggen van de (interne) infrastructuur, het aanleveren van het materiaal op locatie en het opzetten van het (tijdelijke) beveiligingssysteem. Daarna zal begonnen worden met hei-werkzaamheden voor het plaatsen van de onderconstructie, en uiteindelijk het installeren van de panelen. Tenslotte wordt de bekabeling aangelegd. Tegelijkertijd zal de netbeheerder werken aan de aansluiting op het elektriciteitsnet.

De diverse fasen zorgen ervoor dat de overlast in en rondom de planlocatie minimaal is. De aan- en afvoer van materialen zorgt voor de meeste verkeersbewegingen. Dit wordt daarom zo snel mogelijk gedaan, zodat de overlast beperkt wordt. Ook zullen de bouwfasen van het bouwtraject op de projectwebsite gepubliceerd worden en zal de mogelijkheid bestaan om klachten, opmerkingen of suggesties in te dienen tijdens de bouwfase.

Exploitatie

Na oplevering van het project begint de exploitatiefase. De duurzaam opgewekte stroom wordt via het openbare elektriciteitsnet geleverd aan afnemers. Het zonnepark wordt onderhouden. Het natuurbeheer wordt uitgevoerd door een professionele organisatie. Storingen worden zo snel mogelijk opgelost en de panelen worden gereinigd wanneer dat nodig is.

Ontmanteling

Na 25 jaar verloopt de vergunning. Het zonnepark wordt ontmanteld en de percelen worden in originele staat opgeleverd aan de grondeigenaar. Kronos werkt hierbij samen met een organisatie die zich volledig richt op het duurzaam ontmantelen en recyclen van (gebruikte) zonnepanelen.

Vanuit de omgeving kwam de vraag naar de gevaren van straling bij zonneparken. Het RIVM heeft in 2021 een studie uitgevoerd naar de effecten van nieuwe energiebronnen op de gezondheid en veiligheid. De conclusie van dit onderzoek met betrekking tot straling van zonnepanelen is dat de toepassing van zonne-energie nagenoeg geen effecten heeft op de gezondheid. Het veroorzaakt geen luchtverontreiniging of geluid. De omvormers die de door het zonnepaneel geleverde gelijkstroom omzetten in een wisselstroom genereren weliswaar elektromagnetische velden (EMV), maar de veldsterkte waaraan men kan worden blootgesteld ligt onder de door de overheid gehanteerde blootstellingslimiet. Omdat mensen gewoonlijk niet langdurig bij de omvormer verblijven, zal de feitelijke blootstelling zeer laag zijn. Bovendien zijn de afstanden aanzienlijk. Zonnepanelen liggen nu op 25% van alle woningen in Nederland, meer dan 2 miljoen huizen en daar is de afstand tot de omvormers veel kleiner. Hierom is het geen gevaar voor de gezondheid.

U kunt het document terugvinden op de website van de RIVM: https://www.rivm.nl/publicaties/klimaatakkoord-effecten-van-nieuwe-energiebronnen-op-gezondheid-en-veiligheid-in – klikt u in het rechter deel van het scherm onder “Links” op “Download publicatie” om de gehele studie als PDF te downloaden.

Voor de huidige locatie aan de Bleekseweg geldt dat de gemeente in hun tender procedure dit project op deze locatie heeft beoordeeld en geselecteerd. Daarom ligt dit dus vast.

De locatie van het zonnepark wordt bepaald door een aantal factoren:

  • Afstand tot het aansluitpunt
  • Afmetingen van de locatie
  • Past de locatie binnen gemeentelijk beleid?
  • Past de locatie binnen provinciaal beleid?
  • Wil de eigenaar van de grond een zonnepark laten ontwikkelen?

Tijdens gesprekken met de buurt worden vaak andere locaties genoemd die, in de ogen van de omwonenden van het project, meer geschikt zouden zijn. Het probleem hierbij is meestal dat deze locaties niet voldoen aan (onder andere) de bovengenoemde criteria. Daarmee is een zonnepark op die locatie niet mogelijk.

Kronos onderzoekt meerdere locaties in de gemeente, maar niet iedere grondeigenaar stemt in met zulke plannen. Daarom kan een locatie die heel geschikt lijkt uiteindelijk toch niet mogelijk blijken.

De kabel wordt gelegd van het klantstation van het zonnepark naar de dichtsbijzijnde netaansluiting. Bij deze locatie is dit het middenspanningstation aan de Vinkelsestraat.

De middenspanningstation (MS) en de verwachte kabelroute langs de Vinkelsestraat.

De exacte kabel route wordt bepaald door de netbeheerder. Hiervoor vraagt de netbeheerder een aparte vergunning voor aan. De route wordt in samenspraak met de gemeente afgestemd, en zal zoveel mogelijk langs de openbare weg lopen. De werkzaamheden hiervoor worden door de netbeheerder uitgevoerd.